Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin sahip olduğu tarım potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip, kırsalda kalkınmayı sağlayarak, tersine göçü başlatma hedefiyle son iki yıldır rotayı kırsal bölgelere çevirdi. Kaliteli üretimden ambalajlamaya kadar her alanda çiftçiye destek veren Bursa Büyükşehir, Tarım A.Ş. eliyle de Bursalı çiftçinin ürünlerine dünya pazarlarında yer bulmaya başladı. Bursa’yı daha sağlıklı ve yaşandır bir kent haline getirmek amacıyla ulaşımdan tarihi mirasa, altyapıdan spora kadar her alanda önemli projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, bütünşehiı yasasının ardından rotayı kırsal kalkınmaya çevirdi.

Bu hedef doğrultusunda Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Tarım A.Ş’yi ilk kuran belediye olan Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçenin kırsal bölgelerini kapsayan tarımsal kalkınma projeleri hazırladı. Hazırlanan projeler bir bir hayata geçirilirken, tarımsal üretim ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin de yüzleri gülmeye başladı. Bursalı çiftçiler tarafından üretilen ürün- yen Tarım A.Ş., özellikle Avrupa’da düzenlenen tarım fuarlarında yaptığı temasların meyvesini toplamaya başladı. Bu temaslar sayesinde Yenişehir’den biber, kavun ve balkabağı, Osmangazi’den siyah incir, Gürsu ve Kestel’den ayva ve armut alan Tarım A.Ş. söz konusu ürünleri Hollanda ve Almanya’ya ihraç etti. Tarım A.Ş. tarafından 69 ton ayva, 45 ton armut, 22 ton siyah incir, 9 ton biber, 2 ton kavun ve L5 ton bal kabağı global pazardaki tüketiciyle buluşturuldu.

“İhracatta hedef büyüttük”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkam Recep Altepe, Tarım A.Ş’nin gerçekleştirdiği ihracat sayesinde yurt ekonomisine 120 bin dettL Bu yıl ise ihracat performanslarım artırmak istediklerinin altını çizen Altepe, “3u hedef doğrultusunda Bursa’dan global pazara 500 ton ayva, 500 ton incir ve 200 ton biber ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Piyasaya bir denge unsuru olarak giren Tarım A.Ş. sayesinde iç piyasada fiyatı 1 liranın bile altına düşen ürünler 3 ila 4 liraya kadar alıcı buluyor” ifadelerini kullandı. • Recep Altepe, Bütünşefair Yasası öncesinde mücavir alan sınırlan dışında kalan bölgelere sosyokültürel yatırımlar yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, kırsal kalkınmaya yönelik ilk somut adımı dağ ilçelerinden Keleş’te attığını belirterek, işsizlik nedeniyle il genelinde en fazla göçün yaşandığı Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Keleş’te yeni istihdam alanları oluşturmak, tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla kurulan Keleş Süt Ürünleri Tesisi’nin, 2013 yılında üretime başladığını anlattı. “BESAŞ Süt Ürünleri Tesisi, üç yılda 9 bin 584 ton süt alımı gerçekleştirerek bölge çiftçisine 10 milyon TL’nin üzerinde ödeme yaptı” diyen Altepe, “Günlük 30 ton süt işleme kapasitesi bulunan tesislerde el değmeden üretilen mamuller, kentin farklı noktalarındaki 120 BESAŞ büfesinde tüketiciyle buluşuyor. Talepler doğrultusunda hem üretim miktarının artırılması hem de yeni ürün çeşitlerinin piyasaya sürülmesi yönünde çalışmalar devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Her bölge için projeler üretiliyor
Tüm ilçelerin tarım potansiyeline uygun olarakherbölge için yeni tesislerprojelendirdiklerini ifade eden Altepe, kırmızıbiber üretimiyle ön plana çıkan Mustafakemalpaşa ilçesinin Ovaazatlı mahallesine de biber kurutma tesisi kazandırdıklarım bildirdi. Yapımına İl Özel İdaresi tarafından başlanan ancak bir türlü çalıştınlamayan tesisin, büyükşehir yasasının ardından Özel İdare’nin kapatılmasıyla ortada kaldığım dile getiren Altepe, ‘Tarım kalan SfeT* mk tesislerin bir an önce çalıştırılması amacıyla çalışmaları başlatan Büyükşehir Belediyesi, eksiklikleri hemen tamamlanan biber kurutma tesisini bölge halkının kullanımına açtı. Aynı zamanda, İznik Boyalıca’ya da bir ürün kurutma tesisi kazandırdı” dedi.

Sulama göleli inşaatlarına ağırlık veriliyor
Altepe, Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ile Tarım şirketini kurduktan sonra her bölgenin ihtiyacına yönelik projeleri devreye alan Büyükşehir Belediyesi’nin, özellikleri üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik sulama göleti inşaatlarına ağırlık verdiğini vurguladı. İznik ilçesine bağlı Hacıosman mahallesinde bölge halkının yoğun talebi üzerine çalışmalara geçen yıl başladıklarını anlatan Başkan Altepe, “Sulama göleti inşaatım tamamladık. Su tutulmaya başlanan ve yaklaşık 120 dekar alanda sulu tarıma geçilmesini sağlayan göletle, bölgedeki ürün çeşitliliği ve kalitesi artacak, böylelikle çiftçinin gelirleri de katlanacak. Büyükşehir Belediyesi himayesinde BUSKİ tarafından Yenişehir’in Terziler mahallesinde yaptırılan gölet de hizmete açıldı. Sulamaya açılan sahası yaklaşık 3 bin 700 dekar ve 642 bin metreküp faydalı depolama hacmine sahip olan gölet, Terziler ve çevresine hizmet edecek ve göletten yaklaşık 300 haneye yalan insan faydalanacak” şeklinde konuştu. Altepe, yine İznik’in Tacir, Orhaneli’nin Topuk ve İnegöl’ün Süle mahallelerine yaptırılan ve yıl içinde aynı topraktan birden fazla ürün alınmasını sağlayacak sulama göleti inşaatlarının da hızla devam ettiğini anlattı.

Çiftçiye çeşitli tarımsal destek sağlanıyor
Geçen yıl ağır geçen kış şartları nedeniyle ağıllan çöken ve küçükbaş hayvanlan telef olan çiftçilerin de yardımına koştuklarını ifade eden Altepe, 200 adet koyun ve 50 ton yem yardımında bulunduklarını bildirdi. Bunun yanı sıra yırtılan sera naylonları ve çöken çatıların onarımı için de çiftçilere malzeme desteği yaptıklarının altını çizen Altepe, “An yetiştiricilerine de 900 adetboş kovan dağıtımı yapılırken, besicilere buzağı kulübeleri dağıtıldı. İnegöl, Harmancık, Büyükorhan, Kestel ve Orhaneli’nin kırsal yerleşim alanlarında kullanılmak üzere salça makinesi dağıtılırken, malçlı çilek fidesi dikiminde kullanılan 5 adet malç serme makinesi de Büyükorhan, Harmancık, Keleş, Orhaneli ve Osmangazi ilçesindeki üreticilere dağıtıldı. Yine kaliteli çilek üretiminin sağlanması amacıyla çilek yetiştiriciliğinin yaygın olduğu ilçelerde 1,5 milyon adet çilek fidesi dağıtımınabaşlanırken, ceviz üretiminin yaygın olduğu ilçelerde de ceviz fidanı, kestane üretiminin yoğun olduğu ilçelerde de kestane fidanı dağıtıldı” dedi. Hayvansal üretim çeşitlendiriliyor Öte yandan hayvansal üçetimi çeşitlendirmeye başladıklarına değinen Başkan Altepe, Türkiye’de en çok Kars, Erzurum, Ağrı ve Van illerinde tamamen köy koşullarında ailenin kendi et ihtiyacının bir kısmım karşılamaya yönelikyapılan kaz yetiştiriciliğinin, Bursalı üretici için yeni bir üretim alanı olduğunu söyledi. “Yüksek besleyici değeri yamnda düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir ete sahip olan ka2, ciğeri ve tüyü ile de önemli bir ekonomik değer taşıyor” diyen Altepe, “Tarla tarımında yabancı otla mücadelede kullanılabilen, yabani otları tanıyarak, esas bitkilere zarar vermeden yiyen ve tarımsal ilaç kullanmadan endüstriyel bitkilerin yabancı ot mücadelesinde kullanılan kazların Bursa’da da yaygın üretimi için düğmeye basıldı. Tarım şirketi tarafından geliştirilen proje kapsamında 15 yetiştiriciye kaz yetiştiriciliğiyle ilgili eğitimler verildi. Projede yer alan 15 üreticiye kişi başı 100’er adet olmak üzere 1500 adet kaz civcivi, 10’ar adet yemlik, 10’ar adet suluk ve 2’şer ton yem dağıtıldı” ifadelerini kullandı. Yenişehir’e süt ürünleri fabrikası yapılıyor Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kalkınma hedefiyle gerçekleştirilen çalışmalanndan tüm ilçelerin de nasibini aldığını vurguladı. Yenişehir’de çalışmaları devam eden süt ürünleri fabrikasının yakında ilçeye kazandırılacağım söyleyen Altepe, BESAŞ Süt Dünyası’mn da ilçeye canlılık kazandırdığım anlattı. Öte yandan Yenişehir ilçesinin Terziler Köyü mahallesinde projelendirilen Terziler Göleti ile bölgeye kazandırılan 11,2 kilometrelik yolun hizmete açıldığını ifade eden Altepe, “Yenişehir-Köprühisar, Terziler ve Eyerce mahallelerini birbirine bağlayan yol ile Terziler-Hayriye mahalleleri ile Hayriye-Köprühisar mahalleleri arasında toplam 11,2 kilometre yol çalışması tamamlanarak, yaklaşık 35 bin ton kaplama yapılan yol ilçeye kazandırıldı” dedi.

“Köylerde yaşam kalitesi yükselecek”
Başkan Altepe, ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da da kırsal nüfusun gün geçtikçe azaldığını, kent merkezinde ise nüfusun sürekli arttığım belirterek, bunun temelinde tüm vatandaşların yüksek yaşam kalitesi arayışı olduğunu söyledi. Göçü Önlemenin tek yolunun ilçe ve köylerde halkın talebi olan yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade eden Altepe, “Büyükşehir yasası gündemde yokken de biz bu yöndeki çalışmalarımızı başlatmıştık. Talepler doğrultusunda altyapıdan sosyal hizmetlere kadar farklı alanlarda hizmetleri ilçelerimizle buluşturmuştuk. Bugüne kadar gönüllü olarak yaptığımız çalışmalar artık Büyükşehir Belediyesi’nin yasal olarak görevi. Bu yasaya en hazırlıklı illerin başında geliyoruz” dedi. Artık yerel yönetimlerin her konuda çalıştığını ifade eden Altepe, sözlerine şöyle devam etti: Kentin tarihi mirası gün yüzüne çıkıyor Recep Altepe, öte yandan Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapması nedeniyle özellikle mimaride her dönemin izlerini bünyesinde barındıran Bursa’da, çoğu yıkılmaya yüz tutmuş, harabe halindeki eserlerin Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmaları ile sosyal hayata ev sahipliği yapan ihtişamlı mekanlar haline getirildiğini vurguladı. “Bitinya döneminde yaptırılan, 2 bin 300 yıllık geçmişi bulunan, 14 burç ve 6 kapısıyla 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarda devam ettiğimiz restorasyon çahşmalanyla kent silueti eski ihtişamına kavuşuyor” diyen Altepe, “Yaklaşık 130 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan ve kentin her köşesi ilk dönem Osmanlı eserleriyle donatılan Bursa’da, Cumhuriyet dönemi sonrası kaderlerine terk edilen tarihi mekanlar, artık bulunduklan bölgelere mimari, sosyal ve kültürel açıdan değer katıyor. Öte yandan Cumalıkızık ve Sultan Külliyeleri gibi Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi” ifadelerini kullandı. Altepe, dünya genelinde binlerce kenti yaşam kalitesi standartlarına göre kıyaslayıp her yıl Taşanı Kalitesi En Yüksek Şehirler’ listesi oluşturan uluslararası derecelendirme kuruluşu Numbeo’nun 2016 yılındaki listesine 28’inci sıradan giren Bursa’nın, 2017 yılının ilk yansı itibanyla 21’inci sırada yer aldığım söyledi. Altepe, yayımlanan listeye göre, Bursa’nın, Türkiye’nin yaşam kalitesi en yüksek şehri olduğunun bir kez daha tescillendiğini ve son listede Türkiye’denbaşkabir şehrinbulunmadığmı vurguladı. Bursa, kırsal kalkınmada örnek oluyor.