Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, “Göreceksiniz çok kısa zamanda Türkiye hem tarımda hem hayvancılıkta hem gıdada sadece bu bölgenin değil, dünyanın çok önemli bir üssü haline gelecektir.” dedi.

ANTALYA’NIN Kumluca ilçesinde temaslarını sürdüren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “5. Domates Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı” nın (DOMATEXPO) açılış törenine katıldı. Antalya’nın ihracatında 2016’da sadece 30 milyon lira eksilme olduğunu dile getiren Bakan Fakıbaba, tarım ve gıdanın dünyanın en önemli varlığı olduğunu söyledi.

‘ÖNCE İNSANIMIN SAĞLIĞI’

İnsan sağlığının her şeyin üzerinde olduğunu aktaran Bakan Fakıbaba, şunları söyledi: “Benim ihracat falan yapmam önemli değil. Önce insanımın sağlığına önem veririm. İnsanın sağlığına önem veriyorsam, Rusya’daki kardeşlerimin de sağlığına önem veririm, Fas’taki kardeşlerimin de. Onun için bizim buradaki amacımız Türkiye’yi tarımın, hayvancığın en önemli merkezi haline getirmektir. Bazı arkadaşlar buna inanmayabilir, ‘et ithal ediliyor’falan diyebilirler. Ama sayılar bellidir, üretilen meblağ bellidir. İnşallah göreceksiniz çok kısa zamanda Türkiye hem tarımda hem hayvancılıkta hem gıda da sadece bu bölgenin değil dünyanın çok önemli bir üssü haline gelecektir. Küçük çiftçi kardeşlerimizi desteklediğimiz zaman tarımın kendiliğinden geliştiğini görüyorsunuz. Biz bunu inşallah hayvancılıkta da yapacağız. Göreceksiniz inşallah çok farklı bir netice elde edeceğiz.”

DÖRT MEVSİM TARIM

Türkiye’de dört mevsim tarım, gıda olduğuna değinen Fakıbaba, şunları kaydetti: “Her şey üretebiliriz, çalışkan insanlarımız var. Onun için tabii ki Rus kardeşlerimiz bizim için önemli. Bakın uçak düştü ama dünyanın sonu olmadı. Antalyalılar çalıştı, üretti ve ihraç etti. Sadece 30 milyon lira bir eksiğimiz olmuş. Bu sene yüzde 25 bütün sebzede fazlalığımız var. Ürettiğimiz meyvelerde fazlalığımız var. Onun için moralimizin iyi olması lazım. Gıda güvenliği olarak arkadaşlara inanıyorum. Biz millet Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Antalya’nın Kumluca ilçesindeki bir sebze ve meyve paketleme tesisini gezerek bilgi aldı. olarak yemediğimizi dışarıya satmayız, zaten dışarı da almaz bunu. Ama bir kısım insanlar bunu kötülemek için ‘Yok efendim gıdada şu hormon var.’Bunun neresinde hormon olacak, niye hormon kullansın benim çiftçim akıllı insandır. Bunda hormon kullanıp da kalıntı tespit edildiğinde geri döneceğini bilmiyor mu? Hem kendisi için zararlı olacağını bilmiyor mu? İnşallah bu dedikoduların da en kısa zamanda biteceğine inanıyorum.

TARAFLARI DİNLEYECEK

“Rusya’da domates yine gündemdeydi. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Putin bu konuda görüştü. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde çok iyi gelişmelerin olduğunu ve büyük müjdeli haberler verileceğini buradan Antalyalı hemşehrilerime bildirmek istiyorum.” diyen Bakan Fakıbaba, fuarların önemine değindi. Bakan Fakıbaba, fuarlarda üretici, tüketici, sanayici, marketçi herkesin buluşup, dertlerini anlatacağını belirterek, Antalya’ya 2,5 günlük bir program yaparak tarafların hepsini dinleyeceğini vurguladı. 2 bin 730 dekar zirai arazi suyla buluşacak SİVASTA yapımı tamamlanan Armutlu Göleti’nin 2 bin 730 dekar zirai araziyi suyla buluşturacağı bildirildi. DSİ Sivas Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, DSİ’nin Sivas’a yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye, derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiği belirtildi. Sivas’ta tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin su yapıları olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “DSİ olarak son 14 yılda Sivas’ta 10 baraj, 18 gölet inşa ettik, 425 bin 170 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 195 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. 155 derenin ıslahını tamamladık.”